News - Dedication of Conover Station City Park – Conover, NC

Roquemore Road culvert in Clemmons

May 24, 2013 –The dedication of this major new City park took place on a beautiful, sunny, spring day and was attended by numerous local and state officials as well as a host of excited children and families. Mayor Lee Moritz presided and recognized Betty Farr and Doug Jewell for their contribution to making the new City Park a reality and success. The stormwater wetland treatment system designed by JEWELL Engineering is an integral part of the new Conover Station City park and without the stormwater management benefits provided by the system, the park could not have been built. Following official opening of the Park, many attendees took advantage of the trail network to stroll around the wetlands for a close-up look at how they work.

Roquemore Road culvert in Clemmons, NC

Conover Station is an active brownfield re-development project located on the site of a former furniture plant just south of downtown Conover, NC. Stormwater runoff from the downtown area is conveyed by a wide swale that serves as both a stormwater treatment system and primary stormwater conveyance. Runoff from the swale discharges into a collection structure connected to an existing culvert under 5th Avenue.

Discharge from the 5th Avenue culvert enters a concrete diversion structure that allows stream base flow to pass unimpeded while diverting first-flush flows into a two-cell stormwater wetland system for treatment. Stormwater pollutants are removed as the runoff passes through the upper and lower cells before being discharged back into the stream. The diversion structure allows flood flows to pass directly downstream. A unique feature of the diversion structure is that it also doubles as an emergency spillway for the upper wetland cell. Each wetland cell is designed with shallow and deep pools, as well as native aquatic plants, grasses and shrubs, to mimic both the function and image of a natural wetland. To maintain wet conditions even during drought, each wetland cell is hydraulically connected to natural ground water.

To round out the project and maximize stormwater quality benefits, a riparian buffer was installed along the northeast side of the existing stream to control runoff and manage pollutants as it flows to the stream. The project was funded in part through a major grant from the Clean Water Management Trust Fund.